sábado, 8 de noviembre de 2008

Qui Som?

Estel de Llevant és una associació sense ànim de lucre fundada l’any 1.997 la finalitat de la qual és la integració social, desenvolupament i millora de les condicions de vida de les persones afectades per malalties mentals. Per això l’associació s’ha marcat els següents objectius (article 1 dels estatuts):
La defensa dels drets d’aquestes persones així com la millora de les seves condicions personals i socials i la prestació d’assessorament respecte de la problemàtica que els pugui afectar tant als propis afectats com al seu entorn familiar. La realització d’activitats de promoció, formació, oci, temps lliure i totes aquelles que potenciïn la seva autonomia personal, social i laboral. En general qualsevol activitat que millori les condicions de vida de les persones amb malalties mentals.En resum, la intenció de l’associació no és altre que el de constituir un marc de suport i comprensió que afavoreixi l’estabilització dels malalts mentals.
L’esforç de molts familiars d’afectats per algun tipus de malaltia mental ha fet possibles d’ençà de l’any 1997 que l’atenció sanitària i social als afectats hagi millorat ostensiblement i s’hagin aconseguit els recursos necessaris per oferir als malalts una millora en la seva qualitat de vida.Malgrat el que passa amb altres malalties d’alta incidència i prevalença, els malalts mentals han estat els grans oblidats pels sistemes sociosanitaris. Encara que l’atenció internacional cap als temes de salut mental està augmentant, manca molt per fer tenint en compte les altes respercusions en termes psicològics, socials i econòmics.

Els països de la Unió Europea varen subscriure al gener de 2.005 la Declaració Europea de Salut Mental elaborada durant la conferència ministerial que va organitzar l’Organització Mundial de la Salut ( OMS ) a Helsinki. Allà, el Secretari General de Sanitat espanyol, Fernando Lamata, va subratllar la importància de lluitar contra l’estigma social, la necessitat de reforçar l’atenció comunitària i les xarxes integrals d’atenció, que permeten un diagnòstic precoç i una ràpida intervenció, incloent l’atenció domiciliària, els programes de rehabilitació i la participació de les associacions.

La reforma psiquiàtrica iniciada als anys 80 a Espanya no va aconseguir el desenvolupament necessari dels serveis comunitaris pels malalts mentals. A la nostra comunitat autònoma aquesta reforma es va fer esperar fins l’any 1.998 quan es va publicar el Pla de Salut Mental de les Illes Balears que encara avui es troba en desenvolupament. Per una atenció integral en salut mental cal la implicació de totes les institucions: sanitat, serveis socials, laborals, associatius i comunitaris. La salut mental és cosa de tots.

L’Associació Estel de Llevant porta 10 anys fent feina per millorar la qualitat de vida de les persones i famílies afectades per una malaltia mental. La unió i el treball d’aquestes persones han creat un espai d’acollida i d’atenció continuada. Es va començar amb la realització de tallers on voluntaris aporten els seu temps i coneixements realitzant activitats de caire lúdic, artístic i creatiu on tots reflexaven la part sana i no la malalta. S’aconseguia guanyar a l’aïllament i a l’apatia ocupant el temps lliure i fomentant les relacions socials.Però aquesta associació ha anat creixent marcada per les demandes basades en les necessitats reals que detecten els pacients i els familiars. La participació de professionals amplia els horitzons inicials.
Primer, la contractació d’una psicòloga va permetre assessorament, teràpies grupals i atenció psicològica individualitzada. A l’octubre de 2.005 es posa en marxa el programa Més Estel on amb la contractació de dues infermeres de salut mental comença el servei de visites domiciliàries, suport a les famílies, sensibilització, educació i promoció de la salutEl manteniment durant l’any 2006 i 2007 del suport professional ha provocat una augment exponencial del nombre d’usuaris ( de 8 usuaris a 42: un 525 % ) i famílies ateses a l’associació. A més la cartera de serveis que ofereix l’associació també s’ha incrementat notablement donant resposta a les necessitats reals demandades per usuaris i familiars des del seu context més proper i comunitari.
Actualment l’associació precisa un suport institucional clar per poder mantenir els serveis prestats ja que la demanda existent continúa augmentat i l’equip professional és el mateix des de fa 3 anys fet que provoca una situació de saturació i inestabilitat dintre de l’associació. Per la continuïtat i l’ampliació d’aquesta feina s’ha de poder garantir l’estabilitat del suport professional. Per això, demanem la implicació de les institucions en recolzar econòmicament a les associacions de forma estable i continuada.

0 comentarios: