sábado, 8 de noviembre de 2008

Serveis que Oferim

ELS SERVEIS QUE OFERIM SON:

Totes les activitats que es descriuen a continuació formen part d'una atenció integral i continuada del malalt mental i la seva família. Una visió holística de la salut mental implica l'actuació conjunta en totes les àrees per col·laborar a que les persones afectades per una malaltia mental i les seves famílies aconsegueixin una vida personal i social amb harmonia i sentit..

5.1) Tallers ocupacionals:

Les activitats dels voluntaris són la base del moviment associatiu. És un espai sociocultural obert a la comunitat amb continu feed back amb la societat. Allà es recullen les necessitats i demandes dels usuaris. Treballen les relacions socials, l’ocupació del temps lliure, les habilitats, la informació, la sensibilització, la formació, l’intercanvi , etc. Aquests elements resulten terapèutics, la persona es desenvolupa i es fomenten les seves capacitats.

Tots els horabaixes de dilluns a divendres es realitzen tallers a l’associació impartits per voluntariat. Lloc de trobada i espai acollidor per tots aquells que s’hi aproximen. Pacients, familiars i voluntaris comparteixen, aprenen i s’enriqueixen dia a dia.

5.2) Servei de transport

La connexió entre els pobles de la comarca de Llevant mitjançant el transport públic és deficitària. Aquest fet conjuntament amb que molts dels afectats per una malaltia mental han deixat de conduir, potencia l’aïllament i dificulta l’accés a l’associació.
El nombre màxim d'usuaris del servei de transport són 8 ( capacitat màxima del vehicle: 9 places ). Per tant i degut al augment exponencial d’usuaris aquest servei es mostra insuficient.


5.3) Educació per la salut i promoció de la salut

El procés de sensibilització de la societat és una peça clau per modificar falses creences i rompre l’estigma de la malaltia mental. L’adquisició de coneixements i la creació d’un lloc de debat públic on es puguin intercanviar opinions és fonamental treballant en salut mental. El pacient i la família també tenen dubtes, a vegades no saben quin és el discurs i les actituds més recomanables. L’acompanyament professional és importantíssim per actuar en tos aquests àmbits, per això dins el programa d’educació i promoció de la salut es desenvolupen les següents activitats dividides en 2 àrees segons la població a la qual van dirigides:


1. Usuaris:

- Taller de relaxació.

- Taller d’afrontament de l’estrés.

- Taller d’autoestima.

- Taller d’adherència terapèutica.

- Taller de nutrició.

- Taller d’habilitats socials.


2. Famílies i comunitat:

- Curs sobre esquizofrènia: informació a les famílies ( basat en un quadern de la Organització Mundial de la Salut, OMS ).

- Conferències i xerrades.

- Publicacions d’articles i entrevistes a premsa.

- Mostra dels tallers de l’associació.

- Cine fòrum sobre salut mental.


5.4) Servei d’orientació i informació

Aquest servei atén a les consultes en el medi ecològic. És a dir, persones que acudeixen a l’associació desorientades i en recerca d’informació. A vegades, la pròpia associació lis pot donar una resposta i d’altres s’ha de canalitzar cap a altres recursos.

5.5) Grups d’autoajuda

Els grups d’autoajuda estan formats per un grup de persones que comparteixen un problema. Alguns participants serveixen d’estímul positiu a altres i tots es veuen beneficiats per la dinàmica grupal: tant els que desenvolupen un paper actiu, didàctic, altruista, etc; com els que reben l’ajuda dels seus companys. La seva finalitat és potenciar i facilitar les iniciatives que cerquen normalitzar la vida social dels integrants i/o familiars del grup.


5.6) Visites a domicili

Aquest servei anomenat Més Estel pretén actuar el més a prop possible de les persones i famílies afectades per una malaltia mental. L’aïllament i l’apatia empitjoren l’evolució i porten a la persona cap a la cronicitat i a la família cap a la sobrecàrrega en el rol de cuidadors. Per incidir en aquests casos cal aproximar-se al context més proper d’aquestes persones i treballar des d’allà ja que moltes vegades es desvinculen de la xarxa sociosanitària o ni tan sols estan dins la xarxa.

Les actuacions van dirigides cap a la recerca de la màxima autonomia dels usuaris, la reinserció social i laboral, l’atenció i suport a les famílies, la coordinació amb els diferents serveis sociosanitàris i la divulgació d’una visió integradora de la malaltia mental dins la societat.

5.7) Formació prelaboral

Des de l’any 2005 s’ha iniciat un programa de preparació pre laboral per als usuaris mitjançant convenis amb diverses empreses, especialment la pastisseria Dols per Tu. Diversos usuaris han participat dels tallers organitzats per aquesta empresa. Els resultants han estat del tot satisfactoris. La millora notable dels usuaris al llarg d’aquests temps ha evidenciat la necessitat d’implementar programes d’integració laboral bé de forma autònoma generats a partir de l’associació o bé a través de la col·laboració amb altres entitats.

5.8) Telèfon de consulta

L’associació posa a disposició un telèfon on de 9 a 21 h es pot trobar un professional de referència per atendre consultes. Actualment i associat al augment d’usuaris i no de professional s’ha plantejat disminuir l’horari del servei d’atenció telefònica de 15 a 21h.

0 comentarios: